Forum
Posty
Smażenie fryteczek
2016-03-09 20:41:17

Czy frytki mogę smażyć na oliwie z oliwek? Na patelni. Czy będą ok? Ktoś próbował? Jeśli oliwę i ziemniaki wprowadzę sobie potem w tabelę kalorii to wszystko będzie ok?

2016-03-13 23:21:40

Powiem tak...smażenie na głębokim tłuszczu nigdy w życiu nie będzie zdrowe. Doskonałym pomysłem jest upieczenie ich w piekarniku. Oliwę z oliwek raczej bym odpuściła...ta najzdrowsza jest "na surowo"...

2016-03-14 22:53:31

A czy z piekarnika będą równie dobre jak te smażone na tłuszczu? Dlaczego pytam? Ponieważ chwilowo mam dosyć ryżu i kaszy...

2016-03-15 18:32:55

Nie no wątpię żeby smakowały tak samo. To dwie zupełnie inne bajki. Niemniej jednak moim zdaniem frytki z piekarnika są bardzo dobre. A co do znudzenia kasza i ryżem to przecież masz wiele innych źródeł węglowodanów - pieczywo, płatki etc...

2016-03-16 07:56:39

Śmiało możesz smażyć na oliwie z oliwiek. Nie wiem dlaczego w dalszym ciągu panuje mylne przekonanie, że na oliwie nie powinno się smażyć? To bezsensowne twierdzenie!

2016-03-16 08:03:41

Nikt nie odradza smażenia na oliwie, ale moim zdaniem frytki będą wtedy niesmaczne. Oliwa ma zbyt intensywny smak. Ja codziennie wcinam ziemniaki. Ale pieczone w piekarniku (na 200 stopni). Smaruje je odrobiną oliwy i posypuję przyprawami. Są genialne!

2016-03-17 08:07:19

Nie chodzi w tym przypadku o smażenie na małej ilości oliwy. Wiadomo że do frytek potrzeba dużo tłuszczu. A to już nie jest takie zdrowe!

2016-03-18 07:32:24

nowypak, to bardzo ciekawe. A jak długo pieczesz te ziemniaki? Pieczesz je w skórce czy obrane?Jakiej dokładnie przyprawy używasz?

2016-03-20 20:53:57

Zobacz sobie przepis na ziemniaki hasselback. Ziemniaki możesz przyrządzić na wiele sposobów. Nawet smażąc/piekąc możesz pokroić je w ćwiartki, talarki czy frytki.

2016-03-21 23:46:33

Ja piekę ziemniaki ok. godziny. Jeżeli sa małe to nawet w całości. Przed wrzuceniem do piekarnika mieszam je w naczyniu z małą ilością oliwy. następnie posypuję przyprawą - wtedy ładnie klei się do ziemniaka. Wszystko wykładam na blasze z papierem do pieczenia. Aha, przed pieczeniem ziemniaki należy dokładnie umyć!