Baza wiedzy
Muscle's Boss - Filet z kurczaka nie musi być w kuchni rutyną
Filet z kurczaka nie musi być w kuchni rutyną
Filet z kurczaka jest często podstawowym elementem diety osób, które pragną zbudować masę mięśniową. Nie da się ukryć, że pierś drobiowa jest bardzo dobrym, choć nie jedynym, źródłem wartościowego białka. Jeśli jednak spożywamy dany produkt bardzo często to szybko pojawia się poważny problem. Chodzi oczywiście o sposób przyrządzenia. Przecież nie można ciągle jeść kurczaka w takiej samej formie. Pytanie tylko jak go przyrządzić żeby był smaczny i zdrowy.

Obróbka termiczna
Jedzenie piersi z kurczaka „na surowo” raczej nie należy do najlepszych i najzdrowszych pomysłów dlatego też w pierwszej kolejności powinniśmy poddać kurczaka obróbce termicznej. Mamy do wyboru smażenie, gotowanie oraz pieczenie. W przypadku smażenia warto zwrócić uwagę na tłuszcz, którego używamy. Najlepszy będzie z pewnością olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. W przypadku innych olejów, pod wpływem wysokiej temperatury, zachodzą zmiany powodujące powstawanie szkodliwych dla naszego zdrowia związków. Niezbyt dobrym pomysłem może też okazać się popularny kotlet z grubą panierką. O ile mięso drobiowe nie zawiera tłuszczu to właśnie panierka staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Część osób dosyć sceptycznie odnosi się także do gotowania piersi z kurczaka twierdząc, że w ten sposób pozbywamy się większości składników mineralnych z mięsa.

Jak przyrządzać?
Czy zatem pozostaje nam jedynie pieczona pierś z kurczaka i jej rozmaite wariacje? Oczywiście, że nie. Smażyć możemy a nawet powinniśmy ale na właściwym tłuszczu (olej rzepakowy, oliwa). Dobrym pomysłem może okazać się pokrojenie piersi z kurczaka w kostkę i przysmażenie na oleju. Po doprawieniu solą, pieprzem oraz ziołami możemy tak przyrządzonego kurczaka podać z brązowym ryżem.

Kolejną wariacja na temat piersi z kurczaka z przyprawami nakazuje rozbitą pierś przyprawić solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowane mięso umieszczamy w foliowym rękawie i zapiekamy. Kurczaka w tej formie najlepiej podawać z ryżem lub kaszą oraz świeżą surówką. Oczywiście wariacji na temat zapiekanej piersi może być sporo. Mamy tu dużą swobodę jeżeli chodzi o dodatki. Możemy pokusić się przecież o dodanie kilku pieczarek, niewielkiej ilości cebuli. Dzięki temu otrzymamy bardzo smaczny sos.

Ciekawą i szalenie smaczną potrawą może okazać się kurczak duszony z warzywami. Na patelnię należy nalać cienką warstwę wody i wrzucić pokrojoną w paski pierś. Po dodaniu soli, pieprzu, tymianku oraz majeranku należy dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie na patelnię wsypujemy porcje warzyw mrożonych. Tak przyrządzoną mieszankę dusimy jeszcze ok. 8-10 minut do czasu aż woda zupełnie wyparuje.

Tak naprawdę sosy jako dodatek do smażonej lub duszonej piersi z kurczaka dają nam ogromne możliwości tworzenia nowych potraw. Niby składniki są te same a jednak smak zupełnie inny. A z czego zrobić sos? Prawdziwym hitem może okazać się dla Was kurczak na słodko. W pierwszej kolejności należy delikatnie podsmażyć przyprawioną sola i pieprzem pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Jednocześnie w małym garnku gotujemy 250 ml wody z kostką rosołową. Do wody wrzucamy kurczaka a tymczasem na patelni umieszczamy pokrojone w plastry 2 banany. Dolewamy trochę wody i dusimy do momentu aż powstanie w miarę jednolita masa. Wtedy dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość mieszamy i wrzucamy do bulionu. Czekając aż nadmiar wody wyparuje dodajemy sporą porcję curry. Tak przygotowany sos podajemy z ryżem.

Na koniec możemy zaproponować jeszcze pierś kurczaka w...zupie. Zupa chińska, bo o niej mowa, w niczym nie przypomina specyfików z paczki bogatych w „witaminę E”. Przyrządzenie jest banalnie proste. W 750 ml wody rozpuszczamy 2 kostki rosołowe. Po zagotowaniu wrzucamy pokrojone w cienkie kawałki marchewkę i pietruszkę a do tego dodajemy również pokrojony w plastry por. Całość gotujemy dodając sól, pieprz oraz curry. Jednocześnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Również dosyć obficie posypujemy ją przyprawą curry. Następnie kurczaka wrzucamy do bulionu z warzywami. W drugim garnku gotujemy niewielką ilość makaronu pełnoziarnistego. Ok. 10-15 minut gotowania powinno wystarczyć aby warzywa zrobiły się miękkie. Tym sposobem w niecałe 40 minut mamy gotowy obiad.

Możliwości przyrządzenia piersi z kurczaka jest sporo a te przedstawione powyżej to jedynie wierzchołek góry lodowej. Najważniejsze jest jednak aby zachować pewną różnorodność. Jeżeli już jemy kurczaka to przyrządzajmy z niego różne potrawy. Z drugiej strony różnicujmy źródła białka gdyż to tylko pozytywnie wpłynie na nasz organizm i zapobiegnie monotonii w kuchni.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

poprzednie następne