Baza wiedzy
Muscle's Boss - Zdrowe tłuszcze w Twojej diecie
Zdrowe tłuszcze w Twojej diecie
W każdej ćwiczącej osobie słowo tłuszcz wzbudza niekiedy nawet strach. Przecież w wielu przypadkach wielotygodniowy trening ma na celu właśnie eliminację nadmiaru tłuszczu. Wśród osób początkujących często panuje przekonanie, że chcąc się odchudzić należy wystrzegać się spożywania tłuszczów. Przecież skoro staramy się pozbyć „tego” z organizmu to jaki sens ma dostarczanie go do naszego ciała. Jest to oczywiście błędne przekonanie. Wzrost tkanki tłuszczowej w naszym ciele wywołany jest przez nadmiar węglowodanów. I to raczej z tymi składnikami diety powinniśmy walczyć a raczej normować ich spożycie.

Szkodliwe tłuszcze
Kwestia tłuszczów jest jednak nieco bardziej skomplikowana niż mogłoby nam się wydawać. Oto bowiem mamy do czynienia z tymi, które źle oddziałują na nasze ciało oraz z drugą kategorią, która ma na nas pozytywny wpływ.

Generalnie tłuszcze dzielimy na 3 grupy:
- nasycone kwasy tłuszczowe,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- tłuszcze trans.

Tłuszcze trans to inaczej utwardzone tłuszcze roślinne. Znajdują się one przede wszystkim w margarynie, słodyczach i przetworzonej żywności. Powinniśmy ich unikać ponieważ znacznie podnoszą ryzyko miażdżycy, otyłości a nawet nowotworów. Kolejną grupą, na którą należy uważać są nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach odzwierzęcych takich jak mięso, nabiał, mleko. W ich przypadku także zalecana jest ostrożność ponieważ mogą przyczyniać się do występowania chorób serca czy też otyłości.

Zdrowe tłuszcze
I wreszcie możemy przejść do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta grupa z pewnością powinna stanowić bardzo ważny element naszej diety. Nienasycone kwasy tłuszczowe możemy podzielić na dwie grupy:

- kwasy omega-3,
- kwasy omega-6.

Te związki bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm ale także powinny być dostarczane w odpowiednich proporcjach do naszego organizmu. Ogólny udział tłuszczów w diecie powinien wynosić ok. 20-30%. Ważny jest także stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Powinien on wynosić od 1:2 do 1:4. Kwasy z grupy omega-3 ujędrniają naszą skórę, wzmacniają paznokcie i włosy, wpływają na poprawę stanu serca a także naczyń krwionośnych. Kwasy omega-6 regulują pracę nerek, wątroby, poprawiają szybkość gojenia się ran, zapobiegają zakażeniom a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Co jeść?
Skoro wiemy już, które tłuszcze powinniśmy dostarczać do organizmu to teraz warto byłoby poznać produkty w jakich one występują. Głównym źródłem kwasów omega-3 są ryby (łosoś, makrela, śledź), oleje roślinne, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika oraz orzechy włoskie. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że o wiele lepiej przyswajalne są kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego. Do tego w przypadku ryb proporcje obu kwasów są niemalże idealne dla naszego organizmu. Oczywiście nie oznacza to, że nie powinniśmy włączyć do naszej diety olejów roślinnych. Ważne jednak, żeby nie używać ich do smażenia gdyż w trakcie obróbki termicznej powstają związki o charakterze miażdżycowym oraz nowotworowym. Olejami, które nadają się do smażenia są olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Wszystkich innych powinniśmy używać w stanie surowym np. do sałatek.

Nie powinniśmy bać się włączania do naszej diety tłuszczów. Musimy jednak zwracać baczną uwagę na to jakie tłuszcze spożywamy oraz w jakiej postaci. Ryby, oleje roślinne oraz orzechy na pewno nie dodadzą nam kilogramów a mogą zapobiec wielu chorobom zagrażającym naszemu życiu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

poprzednie następne