Baza wiedzy
Muscle's Boss - 5 przykładowych przepisów na obiad strongmana
5 przykładowych przepisów na obiad strongmana
Pragniesz wyrzeźbić ciało? Chcesz zwiększyć masę swoich mięśni pozbywając się jednocześnie tłuszczu? Musisz zdać sobie sprawę, że oprócz intensywnych ćwiczeń potrzebna Ci jest także dobrze skomponowana dieta. A jej istotnym elementem jest obiad. Dlaczego?

Obiad to najczęściej posiłek przed treningowy. Większość pracujących osób wybiera godziny popołudniowe jako idealną porę na trening. Posiłek spożywany przed treningiem powinien przede wszystkim dostarczyć nam energii na cały trening. Jednocześnie nie może zbytni obciążać żołądka ponieważ wtedy ćwiczenia staną się dużo mniej efektywne. Co zatem jeść aby dobrze przygotować się do wysiłku fizycznego i mieć energię na przeprowadzenie całego treningu?

Na jakie produkty postawić?
Tak jak wspomnieliśmy obiad powinien zapewnić nam energię na cały trening. Musimy także wziąć pod uwagę, że ćwiczenia zaczniemy najwcześniej 1,5-2 godziny po obiedzie. Tak więc podstawą posiłku powinny być węglowodany złożone. Ich długi okres rozkładu i przyswajania sprawi, że nasz organizm będzie pobierał energię wolniej co zapobiegnie odkładaniu jej nadwyżek w postaci tłuszczu i da nam energię do ćwiczeń. Na jakie produkty postawić? Przede wszystkim powinniśmy komponować posiłki w oparciu o makarony pełnoziarniste, kaszę gryczaną oraz ryż pełnoziarnisty. Będzie to taka baza, którą jednak musimy jeszcze ubrać w szereg dodatków. Warto aby obok węglowodanów w posiłku znalazły się także pełnowartościowe białka. Ich doskonałym źródłem będzie drób (pierś z kurczaka), wołowina oraz tuńczyk. Cały posiłek uzupełnią warzywa oraz oczywiście przyprawy.

Jak to zgrabnie zestawić?
Między wiedzą na temat produktów jakie powinniśmy spożywać a zestawieniem ich w smaczny posiłek jest tak naprawdę przepaść. Przecież nie każdy może być dobrym i kreatywnym kucharzem. Podane poniżej obiady są bardzo proste w przygotowaniu a jednocześnie smaczne i bogate w składniki, o których mówiliśmy przed chwilą.

Kebab z ryżem to pierwsza i chyba najłatwiejsza z potraw jakie mamy do zaproponowania. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i nie zajmie nam wiele czasu. Podstawowe składniki jakich użyjemy to oczywiście ryż brązowy oraz pierś z kurczaka. Ważne aby nie zapomnieć o odpowiedniej przyprawie do kebabu/gyrosu. Jak przyrządzić kebab z ryżem? Należy oczywiście ugotować ryż. W tym miejscu istotna uwaga! Ryż brązowy wymaga długiego (ok. 30 minut), w porównaniu z ryżem białym, gotowania. W międzyczasie na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym podsmażamy, pokrojoną w kostkę, pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia przyprawiamy mięso przyprawą do kebabu. Przyprawa najczęściej zawiera już w sobie sól i pieprz. Po ugotowaniu ryż podajemy razem z mięsem.

Tuńczyk w pomidorach z makaronem. Nazwa dania brzmi bardzo wykwintnie. I rzeczywiście potrawa jest szalenie smaczna przy czym banalnie prosta do przyrządzenia. Tym razem nasz organizm będzie pozyskiwał węglowodany złożone z makaronu pełnoziarnistego. A jako swego rodzaju sos do makaronu przyrządzimy tuńczyka. Potrzebna nam będzie puszka tuńczyka w sosie własnym oraz puszka pomidorów bez skóry. Oba składniki wrzucamy na patelnię i podgrzewamy na odrobinie oliwy. Miksturę pozostawiamy na ogniu do momentu kiedy sos zgęstnieje. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sporą ilość bazylii i oregano. Dwie ostatnie przyprawy nadadzą niezwykłego aromatu całej potrawie. Sos podajemy oczywiście z makaronem.

Polędwiczki wołowe z sosem pieczarkowym i ryżem. W zasadzie sam tytuł zdradza wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy. Po pierwsze polędwiczki wołowe kroimy w niewielkie kawałki i podsmażamy na oliwie. Mięso przyprawiamy w trakcie smażenia solą i pieprzem. Po przygotowaniu polędwiczek na patelni, uprzednio umytej) lądują pieczarki, które delikatnie podsmażamy. Kiedy pieczarki puszczą wodę dodajemy do nich polędwiczki. Dodatkowo możemy jeszcze wzbogacić tak przygotowany sos odrobiną jogurtu naturalnego. Całość podajemy z ryżem (brązowym oczywiście).

W menu strongmana nie może zabraknąć także spaghetti. Oczywiście sos przygotujemy samodzielnie. Mikstury przyrządzane z paczki są bogate ale w konserwanty, których raczej wolelibyśmy uniknąć. Do przygotowania sosu będą nam potrzebne świeże pomidory. W pierwszej kolejności musimy je zmiksować. Tak przygotowaną miksturę wlewamy na patelnię. Do tego dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Dla wzbogacenia sosu możemy także dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy także bazylią i oregano. Sos trzymamy na ogniu do momentu aż zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron – oczywiście pełnoziarnisty.

Ryż z warzywami. Podstawą tego dania jest oczywiście ryż (brązowy) oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, papryka. Dodatkowo możemy dodać do nich także pokrojone w plasterki pieczarki. Na odrobinie oliwy smażymy nasze warzywa. Następnie dodajemy pieczarki. W trakcie smażenia warzywa przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli chcemy podać warzywa w formie sosu możemy, po ostygnięciu, dodać do nich odrobinę jogurtu naturalnego. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany wcześniej ryż. Smaczna, pożywna i dostarczająca wszystkich potrzebnych składników potrawa.

Tak naprawdę te kilka przykładowych dań to tylko mały wycinek bogatego menu jakie można stworzyć z wymienionych wcześniej składników. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i kreatywności. Oczywiście nie musimy ograniczać się tylko do tych kilku składników. Warto jednak przestrzegać pewnych zasad i pamiętać, że posiłek ten ma być dla nas przygotowaniem do treningu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

poprzednie następne