Baza wiedzy
Muscle's Boss - Witaminy dla ćwiczących
Witaminy dla ćwiczących
Wielu osobom może się wydawać, że ćwiczenia to przede wszystkim trening i dostarczanie białka, węglowodanów i tłuszczy w odpowiednich proporcjach. Swego rodzaju schemat, który, powielany każdego dnia, przyniesie oczekiwane efekty. Niestety nie jest to takie proste. Oczywiście wymienione elementy to fundament, na którym zbudujemy doskonałą sylwetkę. Ale nasz organizm potrzebuje nie tylko energii ale także witamin oraz minerałów. To dzięki nim wszelkie procesy mogą przebiegać sprawnie i dawać oczekiwane efekty.

Witaminy w pigułce
Chcąc uzupełnić niedobory określonych składników często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe suplementy w pastylkach. Nie jest to jednak rozwiązanie doskonałe. Witaminy w proszku nie są w stanie zastąpić tych naturalnych, które dostarczamy w pożywieniu. Dlatego też, komponując program żywieniowy, powinniśmy wziąć pod uwagę nieco więcej składowych aniżeli tylko białka, cukry i tłuszcze. Brak lub niedobór witamin może w prosty sposób przekładać się na zahamowanie wzrostu mięśni. A to już wystarczający powód aby zainteresować się wprowadzeniem odpowiednich elementów do diety.

Co, gdzie i kiedy?
Poniżej zamieszczamy zestaw witamin, które dla osób ćwiczących są wręcz niezbędne i mają ogromny wpływ na efekty naszej pracy.
Witamina A
– ma ogromne znaczenie w syntezie białek, w której dochodzi do połączenia poszczególnych aminokwasów i tworzenia nowej tkanki mięśniowej, występowanie: mleko, masło, ryby morskie, tran, mięso, oleje roślinne, sery.
Witamina B1
– nazywana także tiaminą, bierze udział w metabolizmie białek oraz procesie produkcji hemoglobiny. Hemoglobina z kolei odpowiada za transport tlenu do poszczególnych komórek naszego organizmu, występowanie: orzechy, groch, fasola, jaja, pieczywo pełnoziarniste, ryby, ziemniaki, wieprzowina.
Witamina B2
– nazywana inaczej ryboflawiną, pomaga organizmowi w zamianie węglowodanów w energię a także bierze udział w procesie spalania tłuszczu, występowanie: mleko, jogurty, ser żółty, pieczywo białe i pełnoziarniste, jaja, mięso.
Witamina B3
– niacyna, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, występowanie: mięso cielęce i wieprzowe, szpinak, makrela, chleb biały i pełnoziarnisty, marchew, jabłka, pomarańcze, ziemniaki.
Witamina B6 – pirydoksyna
, pełni bardzo ważną funkcję a mianowicie ma wpływ na trawienie białek, występowanie: ryby, drób, jaja, orzechy, banany, płatki owsiane, groch, fasola, chleb biały i razowy.
Witamina B12 – nazywana kobalaminą
, wpływa w sposób bezpośredni na wzrost mięśni oraz koordynację ciała, występowanie: ryby, drób, jaja, mięso wołowe i wieprzowe, mleko, ser żółty, warzywa zielone, ryż.
Biotyna
– wspomaga metabolizm aminokwasów oraz produkcję energii w trakcie wysiłku fizycznego, występowanie: orzechy włoskie i ziemne, żółtka jaj, migdały, sardynki, grzyby, ryż brązowy.
Witamina C
– bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz kolagenu, w produkcji hormonów sterydowych w organizmie, ułatwia wchłanianie żelaza, jest przeciwutleniaczem, który chroni poszczególne komórki organizmu i wypłukuje wolne rodniki,
Witamina D
– wspomaga wchłanianie wapnia (istotny w czasie pracy mięśni, pomaga w zachowaniu mocnych kości oraz stawów) i fosforu (bierze udział w syntezie ATP), występowanie: ryby morskie, pełnotłuste produkty mleczne, wątroba, żółtka jaj.
Witamina E
– neutralizuje wolne rodniki, jest silnym przeciwutleniaczem, występowanie: oleje roślinne, jaja, orzechy, kiełki zbóż, szparagi.

Organizm osoby ćwiczącej potrzebuje witamin w dużo większym stopniu ponieważ są one szybciej utylizowane podczas wysiłku. Witaminy wpływają na nasze zdolności wysiłkowe, poprawiają krążenie a także ułatwiają wnikanie składników energetycznych i pokarmowych. Nie do przecenienia jest także ich udział w procesach metabolicznych. Usprawniają przebieg tysięcy małych procesów w naszym organizmie. A przede wszystkim są katalizatorem zmian, które prowadzą nas do upragnionego celu a więc uzyskania idealnej, umięśnionej sylwetki. Warto zatem zadbać aby wyżej wymienione składniki znalazły się w przygotowywanych przez nas potrawach.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

poprzednie następne